IMW
terug naar overzicht

Vacature crisis maatschappelijk werker

Het IMW Breda e.o. is een stedelijk en regionaal werkende instelling voor eerstelijns psychosociale hulpverlening en sociaal juridische dienstverlening.

Wij zijn op zoek naar een enthousiaste en gedreven maatschappelijk werker met passie voor en ervaring met crisishulpverlening. Je bent werkzaam als maatschappelijk werker in het crisisteam overdag van het IMW Breda (14 uur) en het Meldpunt crisiszorg West-Brabant (8-12 uur).

Crisis maatschappelijk werker

 

22 - 26 uur

Wie zijn wij?

Het IMW vervult al ruim vijftig jaar een belangrijke en betekenisvolle rol in de samenleving. Werken bij ons betekent werken bij een organisatie die helpt bij levensproblemen van mensen die (tijdelijk) kwetsbaar zijn, bijvoorbeeld door opvoedproblemen, schulden, relationele problemen of huiselijk geweld. Daarom heeft dat wat je doet (in)direct invloed op het leven van mensen.

We werken aan de zelfredzaamheid van mensen met persoonlijke, maatschappelijke of sociale problemen.  Daarnaast is het IMW de laatste jaren uitgegroeid tot een robuuste regionale partner van het openbaar bestuur op het gebied van armoede problematiek, crisiszorg en veiligheidscasuïstiek.

Er werken ruim 180 gedreven medewerkers voor het IMW, een deel vrijwillig en een deel betaald. Jaarlijks maken meer dan 5.000 mensen gebruik van onze diensten. Samen met onze collega-organisaties en gemeenten geven we vorm aan netwerksamenwerking zoals Zorg voor elkaar Breda, CJG en ABG-gemeenten.

 Functieomschrijving

In het crisisteam overdag van het IMW Breda werken vakbekwame professionals met affiniteit met hulpverlening bij crisis en huiselijk geweld. Dagelijks zijn twee medewerkers van het crisisteam overdag tijdens kantoortijden aanwezig op onze locatie in de Willemstraat. Hier ben je beschikbaar en bereikbaar voor cliënten in crisis (op locatie of telefonisch) en collega’s (in- en extern) voor informatie en advies. Na het stabiliseren van de situatie kan de cliënt zelf verder of verwijs je naar reguliere hulpverlening.

Naast de crisisdiensten overdag bied je met het team ook hulpverlening bij huiselijk geweld en seksueel geweld. Jouw collega’s in de wijk kunnen jou inschakelen om mee te denken of samen in gesprek te gaan bij cases waarin onveiligheid speelt.

Het Meldpunt Crisiszorg West-Brabant is een samenwerkingsverband tussen verschillende hulpverleningsorganisaties uit de regio: Veilig Thuis West-Brabant, IMW Breda, Spring, Jeugdbescherming Brabant, GGD West-Brabant, GGz Breburg, GGZ Westelijk Noord-Brabant, MEE West-Brabant, de politie, Farent, Surplus Welzijn, Trema Welzijn en WijZijn Traverse Groep.

Het Meldpunt is voor de gehele regio bereikbaar op één telefoonnummer dat 24 uur per dag te bereiken is voor burgers en professionals die te maken krijgen met acute of zorgelijke situaties en advies en ondersteuning nodig hebben. Het gaat om situaties die niet kunnen wachten tot de volgende dag (acuut), maar ook om situaties als verwaarlozing of bijvoorbeeld verward gedrag. Vanuit dit meldpunt wordt, waar nodig, de benodigde crisisdienst ingeschakeld die een crisisinterventie uitvoert of wordt de melding overgedragen naar partners in het lokale maatschappelijke veld. Door samen te werken ontstaat er voor burgers een snelle, duidelijke en goede toegang naar passende ondersteuning en/of zorg.

Als medewerker van het Meldpunt neem je de melding in ontvangst en voer je een triage uit. Vervolgens bepaal je of, en welke, (crisis)dienst wordt ingezet voor het stabiliseren van de veiligheid of het normaliseren van situatie. Je draagt zorg voor een goede afwikkeling van de (crisis)melding. Veel van onze meldingen (zowel acuut als niet-acuut) betreft mensen met verward gedrag, psycho-sociale problemen en/of psychiatrie. Daarnaast voeren wij een aantal taken uit in het kader van de Wvggz.

De professional die we zoeken is gericht op samenwerking met andere disciplines en/of netwerkpartners waarbij de cliënt centraal staat en de regie heeft. Kerntaken zijn ondersteuning, coachen en faciliteren op zowel individueel als collectief niveau. Het bevorderen en uitbouwen van zelfredzaamheid, participatie en sociale samenhang in de leefomgeving van de cliënt zijn belangrijke thema’s. De professional waar we naar op zoek zijn kan schakelen tussen al deze niveaus, is flexibel, transparant, reflectief en aanspreekbaar op het eigen professionele handelen.

 

Werkzaamheden:

 • Individuele psychosociale hulp- en dienstverlening bij huiselijk en seksueel geweld;
 • Adviserende en coachende rol naar collega’s bij geweldscasuïstiek en crisis;
 • Kortdurende crisishulpverlening overdag bij IMW Breda;
 • Telefonische triage, doorverwijzing en advies binnen het Meldpunt Crisiszorg West-Brabant, zowel binnen als buiten kantoortijden;
 • Samenwerken met andere professionals in- en extern, zowel op casusniveau als op .

 Functie-eisen/functieprofiel

 • Een afgeronde HBO-MWD of Social Work opleiding;
 • Creatief, innovatief, initiatiefrijk en buiten de gebaande paden kunnen en durven denken;
 • Relevante werkervaring en een grote mate van zelfstandigheid;
 • Ervaring met crisishulpverlening en hulpverlening bij geweld;
 • Kennis van gezinnen, gezinssystemen en systeemgericht werken;
 • Oplossingsgericht kunnen werken en het kunnen toepassen van andere methodieken;
 • Doelgericht en bekwaam kunnen werken met complexe meervoudige hulpvragen;
 • Samenwerkingsgericht

 

Wat mag je verwachten

 • Ruim 180 betrokken collega’s (waarvan ca de helft vrijwilligers);
 • Medewerkers en managementteam die er samen voor gaan;
 • Salariëring volgens de CAO Sociaal Werk (crisisteam overdag schaal 8 € 2780,-/- € 3961,- en meldpunt crisiszorg schaal 9 € 2956,-/- € 4358,- bij fulltime dienstverband);
 • Ondersteuning door middel van intervisie- en casuïstiekbespreking, collegiale consultatie en deskundigheidsbevordering;
 • Individueel loopbaanbudget.

 

Sollicitaties en inlichtingen

Sollicitaties vóór 13 juli 2022 richten aan Alma Wintermans per e-mail vacatures@imwbreda.nl o.v.v. vacature crisis maatschappelijk werker. Nadere informatie kan worden ingewonnen bij Alma Wintermans, lid managementteam. Telefoon: 076 530 58 88

 

Selectieprocedure

Het IMW hanteert voor deze functie de volgende selectieprocedure:

 • Na ontvangst van jouw sollicitatiebrief ontvang je een ontvangstbevestiging.
 • In week 28 ontvang je nader bericht, dat één van de volgende boodschappen bevat:
  • Je wordt uitgenodigd voor een eerste gesprek met de selectiecommissie.
  • Jouw brief wordt in portefeuille gehouden, je wordt vooralsnog niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, er wordt meegedeeld wanneer je uiterlijk bericht kunt verwachten.
  • Wij gaan niet nader op jouw sollicitatie in.

 

Wij communiceren via de mail, wij adviseren je om ook jouw spam-mailbox te raadplegen.

 

De eerste gesprekken worden gehouden op 21 juli 2022. Een eventuele tweede ronde zal plaatsvinden op 26 juli 2022 in de middag.

 

Kandidaten die worden voorgedragen voor benoeming dienen een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te kunnen overleggen.

 

De werving vindt tegelijkertijd in- en extern plaats.

 

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Gerelateerde nieuwsberichten

Sociaal Raadsliedenwerk behouden voor Breda

Het Sociaal Raadsliedenwerk en de hulpverlening bij complexe schulden blijven behouden voor Breda. Het voortbestaan van deze vormen van dienst- en hulpverlening stond op de tocht. Door bezuinigingsplannen van de gemeente om te snijden in het aanbod van voorzieningen op het terrein van welzijn, armoedebestr...

lees dit artikel

Directeur-bestuurder IMW maakt overstap naar Verbeter Breda

Coen Michel neemt vanaf 1 december 2023 plaats in de directie van Verbeter Breda. Dat betekent dat hij na bijna 3 jaar stopt als directeur bestuurder van IMW Breda. “Hoewel we verrast zijn door dit nieuws, snappen we deze keuze waarbij het gedachtegoed vanuit het IMW een...

lees dit artikel
Adresgegevens

Willemstraat 20
4811 AL Breda
Postbus 1089
4801 BB Breda

Social media
Acute
hulp