IMW
terug naar overzicht

Persbericht jaarverslag 2020

Verwachtte stijging hulpvragen maatschappelijk werk blijft tot nu toe uit

De coronacrisis zorgde in 2020 nauwelijks voor een daling of een stijging van het aantal cliënten van het maatschappelijk werk in Breda. Dat blijkt uit het jaarverslag van IMW Breda.

“De lichte daling van contactmomenten aan het begin van de coronacrisis is logisch. De kantoren moesten per direct sluiten en ondanks dat onze maatschappelijk werkers en raadslieden op andere manieren contact onderhielden met hun cliënten, werkte dat niet in alle gevallen”, vertelt directeur-bestuurder Coen Michel. “Onze raadslieden bijvoorbeeld werken juist ook voor mensen die de Nederlandse taal niet goed beheersen of die moeite hebben met lezen en de digitalisering. Mensen voor wie beeldbellen niet altijd werkt. We hebben tijdens die lockdown ons best gedaan om ook die cliënten te bereiken, met informatieposters op de deuren van alle wijkkantoren bijvoorbeeld. Maar als iemand moeite heeft met lezen, komt de boodschap niet altijd aan.”

Extra aandacht

De maatschappelijk werkers van IMW namen tijdens de eerste lockdown periode niet alleen extra vaak telefonisch contact op met hun alleenstaande cliënten van dat moment. Ook met cliënten uit het verleden, van wie ze wisten dat de zelfredzaamheid onder druk stond, belden ze. Coen Michel: “Dat bleek voor die mensen van grote toegevoegde waarde. Soms konden we echt helpen met praktische zaken en soms was het genoeg om even de zorgen te kunnen delen.”

Neem contact op!
Voor de periode daarna verwachtte IMW een stijging van de aanvragen, die stijging bleef uit. “De coronacrisis heeft voor bijna iedereen financiële, geestelijke, relationele en fysieke gevolgen. Als eerstelijns organisatie gingen we na de eerste lockdown zo snel mogelijk weer helemaal open met coronaproof ingerichte kantoren en rekenden we op extra hulpvragen.” Dat dat tot nu toe niet noemenswaardig gebeurt, baart Coen Michel zorgen. “Volgens ons zijn de hulpvragen er wel. Ik nodig mensen die een hulpvraag hebben, die zich zorgen maken en die tijdelijk wat extra ondersteuning kunnen gebruiken via deze weg nog eens uit om contact met ons op te nemen.” Dat kan via Zorg voor elkaar Breda (zorgvoorelkaarbreda.nl) via telefoonnummer: (076) 525 15 15. Of kijk op imwbreda.nl.

Met z’n allen
“In contact blijven vraagt om creativiteit en flexibiliteit, van beide kanten. Dat gaat natuurlijk niet altijd in een keer goed. Toch heeft het afgelopen jaar ons nog eens extra laten zien dat als de omstandigheden ons ertoe dwingen, we met z’n allen tot veel meer in staat zijn dan we soms denken”, aldus Coen Michel.

Gerelateerde nieuwsberichten

Kantoor Willemstraat 1 december gesloten

Wegens een verbouwing is ons kantoor aan de Willemstraat 20 in Breda op vrijdag 1 december gesloten. Telefonisch zijn we zoals altijd bereikbaar. Ook kun je bij ons terecht op een van onze wijkkantoren.  Waarom verbouwen we?Hoe beter we samenwerken, des te beter vinden onze cliënten een oplossin...

lees dit artikel

Sociaal Raadsliedenwerk behouden voor Breda

Het Sociaal Raadsliedenwerk en de hulpverlening bij complexe schulden blijven behouden voor Breda. Het voortbestaan van deze vormen van dienst- en hulpverlening stond op de tocht. Door bezuinigingsplannen van de gemeente om te snijden in het aanbod van voorzieningen op het terrein van welzijn, armoedebestr...

lees dit artikel
Adresgegevens

Willemstraat 20
4811 AL Breda
Postbus 1089
4801 BB Breda

Social media
Acute
hulp