IMW
terug naar overzicht

Geannuleerd: Uitreiking vrijwilligerskeurmerk voor IMW l

Update: i.v.m. de gisteravond aankondigde maatregelen tegen corona gaat de uitreiking vanmiddag niet door. De bijeenkomst is geen noodzakelijke bijeenkomst, dus vinden wij het niet gepast om deze op dit moment door te laten gaan.
 

Dinsdag 29 september reikt wethouder Miriam Haagh het OV-Keurmerk Vrijwillige Inzet Goed Geregeld uit aan IMW. Vanwege de corona maatregelen is de gastenlijst beperkt. Daarom is de uitreiking live te volgen via Facebook.

 

Het keurmerk is voor de tweede keer toegekend aan IMW Breda. In 2015 ontving IMW het keurmerk voor het eerst, toen was dat nog verplicht. Dit keer koos IMW er zelf voor om geëvalueerd te worden door Goed Geregeld.


Onderdeel van het team
Op dit moment zijn er 81 vrijwilligers aangesloten bij het IMW. Er is volgens Goed Geregeld het nodige veranderd sinds 2015. Bijvoorbeeld in de samenwerking tussen beroepskrachten en vrijwilligers, ze zijn gelijkwaardiger en werken samen. Er is voor vrijwilligers meer ruimte voor het zelf invullen van taken en werkzaamheden. “Vrijwillig medewerkers zijn echt een vast onderdeel van het zorgverleningsproces. Ze doen mee, tellen mee, er wordt naar ze geluisterd en ze zijn echt onderdeel van het team. Nu nog meer dan 5 jaar geleden. Het is nu nog meer dan toen onderdeel van het DNA van de organisatie”, volgens het rapport van Goed Geregeld.

 

Zelfstandig, betrokken en verantwoordelijk
Volgens Lenny Sinke, waarnemend coördinator vrijwillig medewerkers, is dat niet alleen de verdienste van IMW: “Onze vrijwilligers werken zelfstandig, zijn tegelijkertijd betrokken en voelen zich verantwoordelijk. Dat merken we bijvoorbeeld aan hun enthousiaste deelname aan overleggen en casuïstiekbespreking.” Het IMW vraagt ook wat van haar vrijwilligers, voordat ze mogen starten, volgen ze een verplichte 3 of 4-daagse cursus. “Dat is nodig om echt tussen de oren te krijgen hoe wij met cliënten omgaan en hoe wij de zelfredzaamheid van mensen stimuleren. Uiteindelijk moet de cliënt het zelf kunnen. We gaan het niet voor ze doen, we helpen ze om het zelf te doen. Ook onze vrijwilligers moeten er zo in staan”, aldus Lenny.

 

Kwaliteiten beter inzetten
Na de cursus wordt bekeken in welke functie iemand graag wil werken. Op dit moment werkt Lenny aan een plan om de kwaliteiten van vrijwilligers optimaal in te zetten. “Door beter dan nu de individuele kwaliteiten en kennis van vrijwilligers te inventariseren in een systeem, kunnen we straks beter matchen met specifieke vragen en problemen van cliënten. Zo maken we ook inzichtelijk welke kennis een vrijwillig medewerker nog nodig heeft of graag wil leren. Ook hier wil het IMW zich graag verder op ontwikkelen.”

 

Ontwikkelpunten

Er is volgens het rapport ook ruimte voor verbetering: “Daar waar vrijwillig medewerkers samenwerken met beroepskrachten van het IMW, lijkt de overdracht, onderlinge uitwisseling en samenwerking soepel en gelijkwaardig te verlopen. Maar er zijn ook externe samenwerkingspartners die een beroep doen op de vrijwillig medewerkers van het IMW. Daar verloopt de overdracht soms minder vanzelf en geven vrijwilligers aan dat ze daarin meer initiatief moeten nemen om bijvoorbeeld te vernemen hoe het met een cliënt gaat.” Volgens Goed Geregeld zou het IMW in gesprek met vrijwilligers kunnen kijken hoe dit werkproces beter zou kunnen.

Welkom en zorgvuldig begeleid

Ondanks deze verbeterpunten voelde vrijwilligster Hannie Sips zich welkom en zorgvuldig begeleid: “Alles was goed geregeld. Toegang tot intranet, een e-mail account, onkostenvergoeding, een aanspreekpunt, alles wat nodig was om een goede start te maken.”

 

De uitreiking is te volgen via de Facebookpagina van IMW Breda: https://www.facebook.com/109812023768142/live/.

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Mondkapjes ook op onze kantoren

De overheid heeft een dringend advies gegeven tot het dragen van mondkapjes in openbare ruimtes. Wij nemen dat advies over voor al onze kantoren en vertellen wat dat betekent. Wat betekent het advies?De ontvangstruimtes, gangen en andere ruimtes waar cliënten komen, zien we als openbare ruimtes. Het ...

lees dit artikel

Steunpunt Coronazorgen

In mei jl. lanceerden ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum en het RIVM het Informatie- en Verwijscentrum COVID-19. Deze is volledig vernieuwd en heet nu Steunpunt Coronazorgen. Alle informatie over mentale gezondheid staat op één plek waardoor u uw doelgroepen hier makkelijk naar kunt verwijzen...

lees dit artikel
Adresgegevens

Willemstraat 20
4811 AL Breda
Postbus 1089
4801 BB Breda

Social media


Acute
hulp