Maatschappelijk werk merkt explosieve toename aanmeldingen vrijwilligers
Het afgelopen jaar meldden zich bij ons veel meer mensen die vrijwilligerswerk willen doen dan andere jaren. Eind 2021 waren er bijna 80 vrijwillig medewerkers verbonden. Een jaar later verwelkomden we de honderdste vrijwilliger. En de teller blijft stijgen.
Volgens Lenny Sinke, coördinator vrijwillig medewerkers bij het IMW, zette de stijging al voorzichtig in tijdens de coronacrisis. “We ontvingen toen al wat meer aanmeldingen. Maar nu het volop in het nieuws is dat er zoveel huishoudens niet rond kunnen komen, zijn er nog meer mensen die van betekenis willen zijn voor anderen. Deze mensen geven aan dat hun focus is verschoven van bijvoorbeeld hun eigen carrière naar iets doen voor mensen die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.” IMW Breda werkt al jaren samen met vrijwillig medewerkers. Ze werken intensief samen met de beroepskrachten om cliënten zo goed mogelijk te ondersteunen. In het verleden was het echter niet altijd even gemakkelijk om hiervoor voldoende mensen te bereiken. “Dat dat nu wel lukt is mooi, want we geloven erin dat we meer voor mensen kunnen betekenen als we samenwerken.”
Niet vanzelfsprekend
Hoewel de nieuwe vrijwillig medewerkers van harte ontvangen worden, is de aanleiding allerminst om te juichen. Onlangs werd bekend dat op dit moment zes op de tien huishoudens moeite heeft met rondkomen. “We zijn in Nederland al zo lang gewend dat het gewoon goed gaat. Dat de meeste mensen rond kunnen komen met hun inkomen. Dat is snel omgeslagen. Door de coronacrisis werden we ons er al bewuster van dat die voorspoed niet vanzelfsprekend is. Nu met de hoge inflatie is die bewustwording nog harder gegaan. Dat er dan zoveel mensen zijn die opstaan en anderen willen helpen, daar zijn we heel dankbaar voor.”
Toegevoegde waarde
IMW is één van de organisaties die deelnemen aan Zorg voor elkaar Breda. Ook de andere organisaties werken met vrijwilligers. Wil je dus een maatschappelijke bijdrage leveren? Dat kan bijvoorbeeld ook bij Schuldhulpmaatje, Vincentius en de Voedselbank. Wat betekent het eigenlijk om vrijwillig medewerker bij het IMW te worden en zijn? “Dat word je niet zomaar”, vertelt Sinke. Na de aanmelding volgt er een kennismakingsgesprek. “Als we beiden tot de conclusie komen dat het een match is, volg je samen met andere nieuwe vrijwillig medewerkers een vierdaagse cursus. Daarna kun je aan de slag als bijvoorbeeld budgetcoach of voor Sociaal Raadsliedenwerk. We werken in duo’s waarbij de beroepskracht en een vrijwillig medewerker samen cliënten ondersteunen.” Directeur-bestuurder Coen Michel voegt toe: “Daarbij zien we bij IMW de vrijwillig medewerker niet als vervanger of assistent van de beroepskracht. Het gaat om de eigen toegevoegde waarde voor de cliënt. Iedereen brengt iets unieks in, net zoals IMW iets unieks inbrengt binnen Zorg voor elkaar Breda. Daar zoeken we naar.” Wat is die toegevoegde waarde volgens Michel dan? “Naast onze expertise op het gebied van omgaan met (beginnende) schulden en armoede, relatieproblemen, geweld binnen relaties en regels en instanties? Wij helpen mensen de regie in hun leven weer zelf terug te pakken. Daarvoor heeft iemand vaak mensen om zich heen nodig die kunnen ondersteunen en niet iedereen heeft dat. Wij ondersteunen onze cliënten om dat op te bouwen. Zodat ze verder kunnen.”
Voorzieningenstress
Heeft het IMW nu genoeg vrijwillig medewerkers? “Nee!”, beklemtoont Sinke. “Helaas zijn ze hard nodig. Niet alleen omdat er zoveel huishoudens lastig rondkomen, maar ook omdat veel mensen last hebben van voorzieningenstress. Gelukkig hebben we in Nederland veel regelingen voor mensen met lagere inkomens. Het aanvragen ervan levert echter gedoe en stress op. En armoede veroorzaakt naast stress nog meer afgeleide problemen. Met dat alles ondersteunen onze beroepskrachten en vrijwillig medewerkers ze samen. En daar zijn we maar wat blij mee.”
Heb je interesse om bij ons aan de slag te gaan als vrijwillig medewerker? Of wil je gewoon meer weten? Hier vind je meer informatie.
Welkracht en IMW Breda bundelen krachten
Per 1 januari 2025 gaan Welkracht en IMW Breda exclusief samenwerken in de regio West-Brabant Oost. Op 5 september 2024 ondertekenden bestuurders Peter Notten van IMW Breda en Ad van Rijen van Welkracht hiervoor een samenwerkingsovereenkomst. Met deze samenwerking gaan ze behandeling en ondersteuning...
lees dit artikelLotgenotencontact draagt bij aan verwerking seksueel geweld
In West-Brabant werken WijZijn, Surplus en IMW Breda samen in het hulpaanbod voor slachtoffers van seksueel geweld. In dit hulpaanbod wordt ook samengewerkt met ervaringsdeskundigen van de Cirkel is Rond. Op 11 maart 2024 is er in West-Brabant voor het eerst een lotgenotengroep van start gegaan. "Voor slac...
lees dit artikel