IMW

Bezorgd om iemand

'Mijn buurman was altijd al een beetje een zonderling.
Toen ik de stapels post bij zijn voordeur zag, heb ik een melding gedaan.
Daar ben ik nog steeds blij om.
Sinds hij contact heeft met een hulpverlener gaat het veel beter met hem.'

Eva (52) uit Zandberg (Breda)
Veelgestelde vragen
De buurman slaat zijn kinderen en zijn vrouw regelmatig. Wat kan ik doen?

Als er goed contact is met de buren zou je dit kunnen bespreken. Wanneer je merkt dat zij behoefte hebben aan hulp kun je ze adviseren om contact op te nemen met het maatschappelijk werk. De maatschappelijk werker kan met je buren zoeken naar manieren om de situatie te doorbreken. Het geweld moet stoppen.
Is de situatie zodanig dat je dit niet met de buren kunt bespreken? Dan kun je een melding doen bij Veilig Thuis Breda: 076 - 52 33 4 66.

 

De tuin van de buurvrouw is helemaal verwilderd. Ik denk dat ze niet goed meer voor zichzelf kan zorgen. Kan ik iets doen?

Als er goed contact is met de buurvrouw, dan kun je je zorgen met haar bespreken en peilen hoe het met haar gaat.
Als je mogelijkheden hebt, kun je aanbieden haar te helpen met de tuin of met andere zaken om zo te ontdekken of ze het daarna weer zelf op kan pakken.
Blijkt dat ze het niet meer alleen redt? Dan kun je samen met haar naar een inloopspreekuur gaan van het maatschappelijk werk, bij jou in de buurt. Je kunt ons ook bellen. 

Ik denk dat mijn moeder dement wordt, welke stappen moeten nu worden gezet?

Het is een lastige situatie als je het vermoeden hebt dat je moeder dement wordt. Het komt vaak voor dat iemand dit eerst nog ontkent, of niet zo ervaart. Vraag aan anderen uit haar omgeving of zij ook iets merken aan je moeder. Spreken zij hierover wel eens met haar?
Het beste is om rustig met je moeder in gesprek te gaan over wat jij denkt dat er aan de hand is. Benoem wat je ziet en waar jij je zorgen om maakt. Je kunt je moeder vertellen, dat het je gerust zou stellen als ze een afspraak maakt bij de huisarts. Deze kan haar als dat nodig is verwijzen naar een geriater of een geheugenpoli. Misschien kan ook de Thuiszorg iets voor haar betekenen.
Kom je er zelf niet uit hoe je dit moet aanpakken? Of vind je het fijn om samen met een professional een gezamenlijk plan te maken? Maak dan via Zorg voor elkaar Breda een afspraak met een maatschappelijk werker die gespecialiseerd is in ouderenzorg.

Alle veelgestelde vragen

Zorgen om iemand? Meld het ons!

Heb je zelf geen problemen, maar maak je je zorgen om iemand uit je omgeving? Ook dan kun je ons benaderen.
Als je bijvoorbeeld denkt dat er sprake is van verwaarlozing, huiselijk geweld of vereenzaming. Na zo'n melding kan het maatschappelijk werk gaan kijken of er iets aan de hand is. Door een beetje op elkaar te letten kunnen we elkaar soms enorm helpen.

Maatschappelijk werk

Maatschappelijk werk

Een maatschappelijk werker biedt hulp en ondersteuning bij problemen.

maatschappelijk werk

Bemoeizorg

Bemoeizorg

Wij zoeken actief contact met mensen die hulp nodig hebben maar deze hulp mijden.

naar bemoeizorg
Contact opnemen

Wil je meer weten of een afspraak maken? Neem dan contact met ons op!

meer contactgegevens
Adresgegevens

Willemstraat 20
4811 AL Breda
Postbus 1089
4801 BB Breda

Social media
Acute
hulp