IMW

Vacatures

Bekijk ons informatiefilmpje.

Vacature Maatschappelijk werker

Het IMW Breda e.o. is een stedelijk en regionaal werkende instelling voor eerstelijns psychosociale hulpverlening en sociaal juridische dienstverlening. Wij zijn op zoek naar een enthousiaste en gedreven:

Maatschappelijk werker (24-36 uur)

Functieomschrijving
De maatschappelijk werker voert de eerstelijnsbasistaken van het maatschappelijk werk uit en is een vakbekwame, breed inzetbare professional. Vragen van inwoners gaan vooral over financiën (schulden) en/of psychosociale problematiek. Vanwege de toegenomen drukte in de gehele stad, is de maatschappelijk werker werkzaam op die plekken waar de vraag het grootst is.

De professional die we zoeken is gericht op samenwerking met andere disciplines en/of netwerkpartners waarbij de cliënt centraal staat en de regie heeft. Kerntaken zijn ondersteuning, coachen en faciliteren op zowel individueel als collectief niveau. Het bevorderen en uitbouwen van zelfredzaamheid, participatie en sociale samenhang in de leefomgeving van de cliënt zijn belangrijke thema’s. De professional waar we naar op zoek zijn kan schakelen tussen al deze niveaus, is flexibel, transparant, reflectief en aanspreekbaar op het eigen professionele handelen.

Werkzaamheden:

 • Individuele psychosociale hulp- en dienstverlening.
 • Deelname aan het wijknetwerk Zorg voor elkaar Breda en alle daaruit voortkomende werkzaamheden verrichten t.b.v. het netwerk en/of de wijk.
 • Het zelfstandig draaien van spreekuren.
 • Samenwerken met en het coachen van de in te zetten budgetcoach bij financiële problemen en (eventueel) andere vrijwilligers.
 • Signalen uit de wijk concreet vertalen naar een aanbod op maat in samenwerking met initiatieven van burgers en relevante netwerkpartners.
 • Collectieve initiatieven in de wijk rondom cliënten ondersteunen, coachen en faciliteren.


Functie-eisen/functieprofiel

 • Een relevante afgeronde HBO opleiding (Social work/ MWD)
 • Creatief, innovatief, initiatiefrijk en buiten de gebaande paden kunnen en durven denken.
 • Relevante werkervaring en een grote mate van zelfstandigheid.
 • Ervaring in procesmatige psychosociale hulpverlening.
 • Kennis van gezinnen, gezinssystemen en systeemgericht werken.
 • Oplossingsgericht kunnen werken en het kunnen toepassen van andere methodieken.
 • Doelgericht en bekwaam kunnen werken met complexe meervoudige hulpvragen.
 • Samenwerkingsgericht.


Wat mag je verwachten

 • Ruim 180 betrokken collega’s (waarvan ca de helft vrijwilligers).
 • Medewerkers en managementteam die er samen voor gaa.
 • Salariëring volgens de CAO Sociaal Werk (schaal 8 per 1 juli 2024 € 3.319,- tot € 4.729,- bij fulltime dienstverband).
 • Ondersteuning door middel van werkbegeleiding, intervisie- en casuïstiekbespreking, collegiale consultatie en deskundigheidsbevordering.
 • De werkdagen en -tijden zijn in onderling overleg vast te stellen.
 • Individueel loopbaanbudget.
 • Persoonlijk ontwikkelbudget.


Sollicitaties en inlichtingen
Sollicitaties vóór 13 augustus 2024 richten aan Wanda Springeling per e-mail vacatures@imwbreda.nl o.v.v. vacature maatschappelijk AMW. Nadere informatie over de inhoud van de functie kan worden ingewonnen Karlijn Smits, algemeen maatschappelijk werker (niet bereikbaar van 18 t/m 28 juli) of bij overige vragen bij Daniel Arnold, lid managementteam. Telefoon: (076) 530 58 88.

Selectieprocedure
Het IMW hanteert voor deze functie de volgende selectieprocedure:

 • Na ontvangst van jouw sollicitatiebrief ontvang je een ontvangstbevestiging.
 • Uiterlijk 16 augustus ontvang je nader bericht, dat één van de volgende boodschappen bevat:
  • Je wordt uitgenodigd voor een eerste gesprek met de selectiecommissie.
  • Jouw brief wordt in portefeuille gehouden, je wordt vooralsnog niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, er wordt meegedeeld wanneer je uiterlijk bericht kunt verwachten.
  • Wij gaan niet nader op jouw sollicitatie in.

Wij communiceren via e-mail, wij adviseren je om ook jouw spam-mailbox te raadplegen.

De gesprekken worden gehouden op maandag 19 augustus 2024
Kandidaten die worden voorgedragen voor benoeming dienen een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te kunnen overleggen. De werving vindt tegelijkertijd in- en extern plaats. Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

 

Vacature Sociaal raadsman/-vrouw

Wil jij het verschil maken door inwoners van Breda e.o. te ondersteunen met hulpvragen over regels en instanties? Dan ben jij misschien wel onze nieuwe collega. Wij zoeken een:

Sociaal raadsman/-vrouw (24 uur per week)

Je krijgt in ieder geval een jaarcontract, als de samenwerking wederzijds bevalt, dan is de kans op verlenging groot.

Wat ga je doen?
Het Sociaal Raadsliedenwerk (SRW) van IMW Breda beantwoordt elk jaar zo’n 5.000 hulpvragen over het aanvragen van toeslagen en uitkeringen, kwijtschelden van (gemeentelijke) belastingen, het niet begrijpen van brieven en formulieren en problemen met instanties. Door de toegenomen complexiteit van onze samenleving, zijn er steeds meer mensen die het niet meer begrijpen. Daardoor weten ze niet welke regelingen er zijn, op welke ze aanspraak kunnen maken en vooral: hoe je dat moet doen. Daardoor komen ze in de problemen of lopen ze oplossingen mis. Deze mensen kunnen in Breda al 40 jaar gratis terecht bij het SRW dat hen objectief en onafhankelijk ondersteunt.

Jij onderhoudt individuele kortdurende contacten met cliënten en geeft ze daarbij informatie en advies over wet- & regelgeving. Je schrijft bezwaarschriften en brieven en vaak bemiddel je tussen overheid, organisaties en cliënten. Het geven van voorlichting hoort ook bij je werk. Deze baan geeft je bovendien de mogelijkheid om via een landelijke structuur misstanden in de sociale wet- en regelgeving te signaleren.

Al die dingen doe je natuurlijk niet alleen, je werkt samen met jouw collega raadslieden, vrijwillig medewerkers en collega’s van andere disciplines, die jou vaak om advies vragen. Je beschikt immers niet voor niets (bijna) over een HBO-SJD diploma of een diploma HBO-rechten met relevante werkervaring in het sociale domein, dat is een minimale eis. Én je vindt het leuk om met veel dingen tegelijkertijd bezig te zijn. Schrijven en praten zijn jouw tweede natuur.

Een voorbeeld van het verschil dat je kunt maken
Jouw nieuwe collega’s maakten het verschil al voor talloze mensen. Bijvoorbeeld voor een vrouw met twee kleine kinderen die in de steek werd gelaten door haar vriend, de vader van hun kinderen. Zelf had ze geen baan, geen familie die haar kon helpen en ze kon haar huur niet betalen. Ze klopte gefrustreerd bij ons aan omdat ze door diverse administratieve redenen geen uitkering kon aanvragen. Door haar hierbij en met het aanvragen van toeslagen te ondersteunen, heeft ze een nieuw begin gemaakt. Inmiddels heeft ze opvang voor haar kinderen, werk en een nieuwe woning gevonden en redt ze zich prima samen met haar kinderen.

Wat doet IMW Breda?
Het IMW vervult al ruim 50 jaar een belangrijke en betekenisvolle rol in de samenleving. Werken bij ons betekent werken bij een organisatie die mensen helpt die (tijdelijk) kwetsbaar zijn. Ze kunnen bij ons terecht met vragen over opvoeden, (dreigende) schulden, relationele problemen of huiselijk geweld. Jouw werk heeft dus (in)direct invloed op het leven van mensen. We werken aan de zelfredzaamheid van mensen met persoonlijke, maatschappelijke en/of sociale problemen.

Daarnaast is het IMW de laatste jaren uitgegroeid tot een robuuste regionale partner van het openbaar bestuur op het gebied van crisiszorg en het aanpakken van huiselijk geweld. Ruim 180 gedreven medewerkers, waarvan een deel vrijwillig en een deel betaald, helpen jaarlijks meer dan 5.000 mensen in Breda en omgeving. Samen met onze collega-organisaties en gemeenten geven we vorm aan netwerksamenwerking zoals Zorg voor elkaar Breda, Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en het Bemoeizorgteam.

Het is onze droom dat iedereen de wereld aankan. We geloven dat lastigheden bij het leven horen. Het IMW is er voor mensen die op die momenten tijdelijk ondersteuning kunnen gebruiken. Zij zoeken samen met ons naar een blijvende oplossing die past in hun wereld.

En wat mag je van ons verwachten?

 

Sollicitaties en inlichtingen
Ben je enthousiast geworden over deze leuk en afwisselende baan? Richt je sollicitatie vóór 1 augustus 2024 aan Daniël Arnold via vacatures@imwbreda.nl onder vermelding van ‘Vacature sociaal raadsman/-vrouw’. Bij hem of Angela van Zalinge kun je ook terecht voor meer informatie via (076) 53 05 888.  

En wat gebeurt er dan?
Na ontvangst van jouw sollicitatiebrief ontvang jij een ontvangstbevestiging. Je krijgt te horen of je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Tijdens het sollicitatiegesprek, vertellen we je graag hoe het vervolg van de procedure eruit ziet.

Adresgegevens

Willemstraat 20
4811 AL Breda
Postbus 1089
4801 BB Breda

Social media




Acute
hulp