IMW

Veelgestelde vragen

Vraag en antwoord

Welke vragen worden vaak aan ons gesteld?

De laatste tijd voel ik me erg depressief. Heb problemen met mijn vriend en schulden. Wat kan ik doen?

Er is een verschil tussen sombere gevoelens en een depressie. Als je twijfelt, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.
Heb je meerdere problemen en lijkt het erop dat ze met elkaar in verband houden? Dan kan het zinvol zijn om hierover te praten. Misschien is er iemand in je omgeving met wie je dat kunt. Lukt dat niet, loop dan eens binnen op een inloopspreekuur van het maatschappelijk werk. Of bel ons.
Op Grip op geld Breda vind je onder andere informatie over schulden en workshops over geldzaken.

Onze broer heeft steeds vaker woede uitbarstingen. Heeft hij hulp nodig?

Woede uitbarstingen zijn vaak een vervanging van een andere emotie die er onder ligt. Het is belangrijk dat je broer er achter komt welke emotie dit is. Tot dit inzicht moet hij zelf komen, dit kun je hem niet opleggen. De woede uitbarstingen hebben hun invloed op iedereen in de omgeving.
Wat je als zus, en eventueel als betrokken andere familie en vrienden kunt doen, is op een rustig moment uit te spreken wat de woede uitbarstingen met jou en anderen doen. Of schrijf het op in een brief als je een gesprek hierover lastig vindt. Dan kan hij het lezen op een moment dat hij zelf ook rustig is. Herkent hij wat er gezegd wordt en staat hij open voor hulp? Dan zou hij in gesprek kunnen gaan met zijn huisarts voor een verwijzing naar professionele hulp. 
Afhankelijk van de leeftijd van je broer, is hij minderjarig of meerderjarig, kan er passende hulp gezocht worden. Naast individuele hulp wordt soms ook relatietherapie of gezinsbegeleiding geadviseerd. De agressie heeft namelijk een behoorlijke weerslag ook op de mensen die met jouw broer samenleven.
Op momenten dat hij zo’n uitbarsting heeft waar je bij bent, is het goed je terug te trekken. Dit is niet om hem te straffen maar om jezelf te beschermen.
Als je broer niet open staat voor hulp, kun je ook altijd zelf contact opnemen met de huisarts en of een melding doen bij Veilig Thuis of het Meldpunt Zorg en Overlast

Het vriendje van mijn zoontje zit onder de blauwe plekken. Wat kan ik doen?

Maak je je zorgen over de blauwe plekken die een kind heeft? Ga dan met de ouder(s) in gesprek. Het is belangrijk dat je zorgen centraal staan, en dat je niet de ouder(s) gelijk beschuldigt van kindermishandeling. Dit wekt vaak veel negativiteit en boosheid op, wat een averechts effect kan hebben. Deel met de ouder(s) van het vriendje wat je gezien en gehoord hebt en vraag of je kunt helpen. Als ze open staan voor hulp kun je altijd contact opnemen met het CJG. (https://www.cjgbreda.nl/contact)
Vind je het lastig om met de ouder(s) in gesprek te gaan? Reageren ze ontkennend? Blijf je je zorgen maken? Neem dan contact op met Veilig Thuis voor advies of een melding. (https://www.veiligthuiswb.nl/ ). Zij gaan dan een onderzoek starten naar de veiligheid van het kind. Zij mogen ook informatie inwinnen bij andere betrokken partijen, zoals de huisarts en de school van het kind.

Mijn buurvrouw drinkt heel veel en haar huis is een puinhoop. Kan iemand haar hiermee helpen?

Het beste is om met haar in gesprek te gaan om je zorgen te bespreken en je hulp aan te bieden. Misschien is ze blij dat je merkt dat ze problemen heeft en wil ze ook graag hulp. De buurvrouw kan dan (eventueel samen met jou) contact opnemen met het telefonisch aanmeldpunt van Zorg voor elkaar Breda. Ze kan zich dan aanmelden voor hulp. Of ze kan binnenlopen op één van de spreekuren in de wijk. Zij krijgt dan een persoonlijk gesprek met een maatschappelijk werker.

Soms staat iemand niet open voor hulp. Wil niet met je praten of blijft alles ontkennen. Als je toch zorgen blijft maken over je buurvrouw neem dan contact op met het Meldpunt Zorg en Overlast van de GGD. De sociaal verpleegkundigen van het Meldpunt werken samen met hun netwerkpartners mee aan het verbeteren van de leefsituatie van jouw buurvrouw. De netwerkpartners zijn huisartsen, woningbouwcorporaties, maatschappelijk werk, Gemeente, MEE, verslavingszorg, GGz en Bemoeizorg.
Meldpunt zorg en overlast ( 076-5282261), meldpunt@ggdwestbrabant.nl.

Mijn vriend en ik gaan uit elkaar. We hebben een zoontje van 4 jaar. Wat moeten we regelen voor ons kind?

We raden jullie aan om samen aan hem te vertellen dat jullie uit elkaar gaan. Er zijn boekjes, afgestemd op de leeftijd van je kind, die daarbij kunnen helpen.
In een ouderschapsplan kunnen jullie afspraken vastleggen over belangrijke onderwerpen. Bijvoorbeeld over de omgangsregeling, over hoe je elkaar informeert, over schoolkeuze en ouderavonden, medische zaken en sparen.
Is het lastig om samen zo’n plan op te stellen? Kijk dan eens bij ‘Ouderschap na scheiding’ hoe wij jullie kunnen ondersteunen.

Mijn zoon van 12 heeft geen vriendjes. Hoe kan ik hem daarbij helpen?

Het is moeilijk en verdrietig om te zien dat je kind weinig contact heeft.
Dat kan allerlei redenen hebben. Soms is er geen klik met klasgenootjes. Of zijn er vaste vriendengroepjes waar je kind moeilijk tussenkomt. Het kan ook zijn dat je kind het moeilijk vindt om contact te maken of te onderhouden.
Praten met je kind kan helpen: hoe ga je met anderen om? Hoe vraag je of je mee mag spelen? Wat doe je als je ruzie krijgt?
Speelt je kind met anderen, blijf dan eens in de buurt. Je kunt dan een beetje bijsturen zodat het spelen samen een succes is.
Ook op school kan extra aandacht zijn voor het samenwerken. Praat eens met de leerkracht of de mentor van je kind.
Misschien kan je kind aansluiting vinden op een andere manier. In een activiteit buiten school: tijdens het sporten, op een voetbalveld bijvoorbeeld. Of bij een vereniging in een gezamenlijke hobby.
Kun je dit niet betalen? Kijk dan bij bij het Jeugdcultuurfonds en het Jeugdsportfonds wat er in dat geval mogelijk is.

Bestaat het probleem al langer? Is het lastig om er verandering in te brengen? Neem dan gerust contact op met CJG Breda

 

Ik heb een boete gekregen omdat ik mijn rekening te laat betaald heb. Kan ik hiertegen bezwaar maken?

Een schuldeiser kan onder bepaalde voorwaarden incassokosten in rekening brengen. Maar dan moet er eerst een aanmaningsbrief gestuurd zijn met een betalingstermijn van 14 dagen na ontvangst van de aanmaning. In deze aanmaning moet staan wat de gevolgen zijn als er niet op tijd wordt betaald en dan met name de hoogte van de verschuldigde incassokosten. Over de eerste € 2500 mag 15% incassokosten worden gerekend met een minimum van € 40. Op de website van het Juridisch Loket vind je hierover meer informatie. Wil je na laten gaan of er terecht incassokosten in rekening zijn gebracht? Dan kun je een afspraak maken met het Sociaal Raadsliedenwerk Breda.

Mijn partner en ik zijn het niet eens over de opvoeding. Heeft dat effect op de kinderen?

Ja, dit kan effect hebben op de kinderen. Kinderen hebben behoefte aan duidelijkheid en eenduidigheid, ook bij de opvoeding. Verschil van mening kom je overal tegen, maar probeer deze meningsverschillen niet in het bijzijn van de kinderen te bespreken.
Kom je er samen niet uit? Neem dan contact op met het CJG Breda via het nummer 0800 - 444 000 3.

Mijn vriend wil mij en mijn zoontje de deur uitzetten. Als dat gebeurt zijn we dakloos. Hoe kom ik dan aan onderdak?

Probeer hier met je vriend over te praten. Misschien is dat makkelijker met iemand anders erbij. Het is belangrijk om te weten op wiens naam het huur- en of koopcontract staat. Wie staat er op het adres ingeschreven? Je kunt een afspraak maken bij het Sociaal Raadsliedenwerk en/of Het Juridisch Loket. Zij kunnen je verder informeren. Misschien is er iemand in je omgeving bij wie jullie kunnen wonen tot je andere huisvesting hebt. Sta je al ingeschreven bij Klik voor Wonen? Zo niet, dan is het raadzaam dit zo snel mogelijk te doen.

Ben je dakloos of dreig je dakloos te worden? Dan kun je je melden bij Centraal Onthaal. Dit is een loket in het Stadskantoor van de Gemeente Breda. Daar kijken ze samen met jou en met het maatschappelijk werk naar jouw situatie. Welke stappen je kunt zetten en wat er mogelijk is. 
Wil je meer weten en alles eens rustig met iemand bespreken? Kom dan naar een van onze spreekuren in de wijk

 

Mijn kind luistert heel slecht. Wat kan ik doen?

Begin met je af te vragen: ben ik duidelijk, weet mijn kind wat ik verwacht?
Wil je iets van je kind? Zorg dan dat je dicht bij je kind staat. Maak oogcontact en praat rustig. Wees kort en concreet. Leg de nadruk op wat je van je kind verwacht: bijvoorbeeld op de stoep blijven, op de bank zitten. En niet op wat het niet mag doen: niet de straat op lopen, niet springen op de bank.
Kinderen in de basisschoolleeftijd hebben behoefte aan duidelijke regels en grenzen. Probeer consequent te blijven en niet te vaak uitzonderingen te maken. Vanaf ongeveer 7 jaar kunnen kinderen goed meedenken over de regels en afspraken in huis. Je kunt deze samen opschrijven of tekenen. En ophangen op een centrale plek in huis.
Wil je beter leren omgaan met negatieve gevoelens (woede, frustratie) van je kind? Op
how2talk2kids.nl vind je tips per leeftijdsgroep.

 

Maak ik gebruik van alle voor mij geldende regelingen en voorzieningen?

Om na te gaan of je gebruik maakt van alle landelijke regelingen en voorzieningen kunt je terecht op Bereken uw recht van het Nibud.
Naast de landelijke regelingen zijn er ook gemeentelijke regelingen zoals het schoolstartpakket, de individuele inkomenstoeslag en de BredaPas.
Kom je hier zelf niet uit, dan kun je een afspraak maken bij het Sociaal Raadsliedenwerk Breda.

Mijn man is erg depressief maar wil niet naar de huisarts. Wat kan ik doen?

Als je man een depressie heeft, betekent dat hoogstwaarschijnlijk ook voor jou een zware belasting. Een depressie kan leiden tot conflicten in de relatie, isolement en eenzaamheid, oververmoeidheid, overbelasting en overspannenheid.
Het is geen makkelijke situatie, en zeker niet als de persoon in kwestie het probleem niet ziet en geen hulp wil of dit niet nodig vindt. Wat je als partner in ieder geval kan doen, is contact zoeken met lotgenoten en informatie opzoeken over depressie.

Om goed met je man om te kunnen gaan, is het belangrijk dat je weet wat een depressie inhoudt en wat hij voelt. Hierdoor kun je je partner wellicht iets beter begrijpen en zo ook beter helpen. Het is goed om je partner te steunen, maar je bent niet verantwoordelijk voor de depressie. Niet voor het ontstaan ervan en niet voor de oplossing.
Het patroon wat je vaak ziet ontstaan, is dat hoe meer iemand zich opdringt om te helpen hoe meer deze afgestoten wordt. Probeer dan ook wat afstand te nemen en je zelf te focussen op andere dingen die ook belangrijk zijn. Jij kan de oplossing niet aandragen. Daar zal je partner zelf stappen in moeten zetten. Overleg met de huisarts is altijd verstandig.

Een goede communicatie is belangrijk. Bespreek je gevoelens open en direct met je man en stimuleer hem ook zijn gevoelens te benoemen. Zeg wat je denkt en voelt, luister naar hem en probeer te begrijpen wat hij denkt en voelt.
Het is ook erg belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. De belasting is groot en het is belangrijk dat je voldoende eigen momenten creëert om even met iets anders bezig te zijn waar je weer energie van krijgt.

De tas van mijn zus is vorige week op straat uit haar handen getrokken. Zij durft nu niet meer naar buiten. Wat kan ik doen?

Slachtoffer zijn van een straatroof is heel ingrijpend en kan een diepe indruk maken. Los van de materiele schade en zaken die je allemaal moet regelen, kan er ook veel emotionele schade zijn.
Je wilt de gebeurtenis zo snel mogelijk achter je laten. Toch is het goed om jezelf de tijd te gunnen en emoties niet weg te stoppen. Het is normaal dat mensen in het begin last hebben van hoofdpijn, spanningen, nare herinneringen of huilbuien hebben. Dit kost veel energie.
Als zus, maar ook als vertrouwde persoon, kun je veel voor haar betekenen. Je steun lost niet alle problemen op, maar kan wel een groot verschil maken bij de verwerking van de straatroof.
Vraag aan haar hoe het met haar gaat en wat zij nodig heeft. Geef haar de ruimte om te praten over de gebeurtenis of juist over iets anders. Veel praten over wat gebeurd is, kan de angst verminderen. Eventueel kun je haar helpen door samen met haar weer korte stukjes naar buiten te gaan om weer vertrouwen op te bouwen. Toon belangstelling en geef serieuze aandacht, ook in de weken en maanden na de gebeurtenis.
Als dit onvoldoende helpt, kunnen jullie ook contact opnemen met Slachtofferhulp. Zij kunnen extra professionele ondersteuning bieden en zo nodig doorverwijzen naar meer specialistische hulp als de klachten aan blijven houden.

Ik hoor van het vriendinnetje van mijn dochter dat zij en haar jongste zusje regelmatig ’s nachts alleen thuis zijn. Moet hier niet worden ingegrepen?

Het is niet verantwoord om jonge kinderen onder de 7 jaar alleen thuis te laten. ‘s Nachts alleen thuis blijven is zelfs pas verantwoord vanaf 16 jaar. Niet alleen omdat kinderen die verantwoordelijkheid nog niet aankunnen als ze wakker worden en er iets aan de hand is. Maar er kan ook bijvoorbeeld brand uitbreken.
Het is belangrijk om, als dat lukt, met de ouders van deze meisjes in gesprek te gaan en je zorgen te delen. Dat je gehoord hebt dat ze regelmatig ‘s nachts alleen thuis zijn. Probeer te achterhalen wat de reden is dat ze alleen worden thuisgelaten. Zijn er eventueel andere oplossingen te bedenken? Als blijkt dat er problemen zijn en de ouders staan open voor hulp kan er contact worden opgenomen met het CJG.
Als het je niet lukt om met de ouders hierover in gesprek te gaan of ouders ontkennen dit, dan kun je altijd contact opnemen met Veilig Thuis. Je kunt met hen je zorgen bespreken, advies vragen of zo nodig een melding doen bij hen. Zij gaan dan een onderzoek starten naar de veiligheid van de kinderen. Zij mogen ook informatie inwinnen bij andere betrokken partijen, zoals de huisarts en de school van de kinderen. 

De buurman slaat zijn kinderen en zijn vrouw regelmatig. Wat kan ik doen?

Als er goed contact is met de buren zou je dit kunnen bespreken. Wanneer je merkt dat zij behoefte hebben aan hulp kun je ze adviseren om contact op te nemen met het maatschappelijk werk. De maatschappelijk werker kan met je buren zoeken naar manieren om de situatie te doorbreken. Het geweld moet stoppen.
Is de situatie zodanig dat je dit niet met de buren kunt bespreken? Dan kun je een melding doen bij Veilig Thuis Breda: 076 - 52 33 4 66.

 

Ik kan het emotioneel en lichamelijk niet meer opbrengen om als sekswerker mijn geld te verdienen. Maar wat moet ik dan?

Binnen RUPS worden sekswerkers begeleid bij vragen rondom hun werk. Je kunt een afspraak maken met een begeleidster van RUPS op een plek waar jij je prettig voelt. Hoe snel wil je stoppen? Wat heb je daarvoor nodig? Welke kwaliteiten heb je? Wat zijn je dromen? De begeleidster van RUPS kijkt samen met jou naar de praktische zaken, maar ook naar de emotionele kant.

Ik denk dat mijn moeder dement wordt, welke stappen moeten nu worden gezet?

Het is een lastige situatie als je het vermoeden hebt dat je moeder dement wordt. Het komt vaak voor dat iemand dit eerst nog ontkent, of niet zo ervaart. Vraag aan anderen uit haar omgeving of zij ook iets merken aan je moeder. Spreken zij hierover wel eens met haar?
Het beste is om rustig met je moeder in gesprek te gaan over wat jij denkt dat er aan de hand is. Benoem wat je ziet en waar jij je zorgen om maakt. Je kunt je moeder vertellen, dat het je gerust zou stellen als ze een afspraak maakt bij de huisarts. Deze kan haar als dat nodig is verwijzen naar een geriater of een geheugenpoli. Misschien kan ook de Thuiszorg iets voor haar betekenen.
Kom je er zelf niet uit hoe je dit moet aanpakken? Of vind je het fijn om samen met een professional een gezamenlijk plan te maken? Maak dan via Zorg voor elkaar Breda een afspraak met een maatschappelijk werker die gespecialiseerd is in ouderenzorg.

Ons dochtertje van 4 slaapt heel slecht. Wat zou kunnen helpen?

Kleuters vallen vaak moeilijk in slaap of worden ’s nachts regelmatig wakker. Zij kunnen fantasie en werkelijkheid niet goed onderscheiden. En last hebben van ‘typische kleuterangsten’. Bang zijn in het donker. Of denken dat er een monster onder het bed zit of in de kast.
Het is belangrijk om je kind elke dag op ongeveer dezelfde tijd op bed te leggen. Zorg voor rust een halfuur voor het slapen. Dus niet meer op de tablet of gamen op de computer, X-box of Playstation. Vermijd enge films op tv. Stel een wilde stoeipartij uit tot de volgende dag.
Zorg voor ‘een vast bedritueel’. En eindig met een rustig moment: lees samen een verhaaltje, neem de dag door of luister naar rustige muziek.
Kinderen voelen zich veilig als ze weten dat je niet ver weg bent. Doe een klusje in de buurt van de slaapkamer van je kind. Dat kan helpen om je kind zelfstandig in slaap te laten vallen. Spreek duidelijk met je kind af dat je over een half uurtje komt kijken of het al slaapt. Ook al roept je kind tussendoor, probeer toch zo min mogelijk zijn kamer in te lopen.
Blijf je met vragen zitten? Neem dan gerust contact op met CJG Breda.

Ik heb schulden en kom er alleen niet meer uit. Wat kan ik doen?

Je kunt kijken of iemand uit je omgeving je wil helpen. Een vriend of familielid bijvoorbeeld. Lukt het niet om samen een oplossing te vinden? Loop dan eens binnen op het inloopspreekuur van het maatschappelijk werk of bel ons. We bekijken dan samen met je welke acties ondernomen kunnen worden.

We zijn al heel lang uit elkaar. We hebben een ouderschapsplan. Maar mijn ex-partner houdt zich niet aan de afspraken. Wat kan ik hieraan doen? De kinderen lijden er onder.

In de loop der jaren kan jullie situatie en die van de kinderen veranderen. Daarom is het belangrijk om regelmatig te kijken of het ouderschapsplan moet worden aangepast. Jullie kunnen dit als ouders samen doen op een neutrale plek.
Om afspraken na te komen moeten ouders en kinderen zich erin kunnen vinden. Probeer te achterhalen waarom iemand zich niet aan de afspraken houdt en hoe je dit samen kunt oplossen.
Lukt dat niet dan kan iemand van ‘Ouderschap na scheiding’ je ondersteunen.

Ik zit in de WSNP. Wat mag ik nu wel en niet zelf regelen?

Je maakt hierover afspraken met je WSNP bewindvoerder. Vaak zijn deze afspraken afhankelijk van je persoonlijke situatie. Belangrijk is het om met je bewindvoerder alle informatie te delen die met de schuldregeling te maken kan hebben. Bijvoorbeeld informatie over je inkomsten en uitgaven en over je schulden. Natuurlijk mag je geen nieuwe schulden maken. Je post zal enkele maanden rechtstreeks naar de bewindvoerder worden gestuurd.

Niemand weet dat ik werk als sekswerker. Sociale contacten en feestjes ga ik uit de weg, omdat ik niet wil liegen over mijn beroep.

Een herkenbaar probleem. Binnen RUPS worden sekswerkers begeleid. Misschien is het fijn om met een begeleidster van RUPS eens openlijk te praten over de voor- en nadelen van zwijgen over je werk. Zodat je er uiteindelijk zelf voor kunt kiezen om hier al dan niet open over te zijn.

De tuin van de buurvrouw is helemaal verwilderd. Ik denk dat ze niet goed meer voor zichzelf kan zorgen. Kan ik iets doen?

Als er goed contact is met de buurvrouw, dan kun je je zorgen met haar bespreken en peilen hoe het met haar gaat.
Als je mogelijkheden hebt, kun je aanbieden haar te helpen met de tuin of met andere zaken om zo te ontdekken of ze het daarna weer zelf op kan pakken.
Blijkt dat ze het niet meer alleen redt? Dan kun je samen met haar naar een inloopspreekuur gaan van het maatschappelijk werk, bij jou in de buurt. Je kunt ons ook bellen. 

Mijn zus heeft drie kinderen en wordt afgesloten van energie. Kan dat worden teruggedraaid?

Als je zus de energierekening niet betaalt, mag de energieleverancier je zus niet zomaar afsluiten. Het bedrijf moet haar eerst een betalingsherinnering sturen en proberen om haar persoonlijk te benaderen. Betaalt je zus dan nog steeds niet, dan mag het bedrijf de levering van energie stoppen.
Het is belangrijk om na te gaan of er naast de schulden bij het energiebedrijf ook nog andere schulden zijn. Als dit zo is, dan is het verstandig om zo snel mogelijk een aanvraag schuldregeling te doen bij de Kredietbank West-Brabant en aan te geven dat het een spoedaanvraag is in verband met afsluiting. Ook zo snel mogelijk contact opnemen met de deurwaarder en de leverancier om door te geven dat er een aanvraag wordt gedaan voor een schuldregeling bij de Kredietbank.

Als er geen andere schulden zijn, vertel je zus dan ook dat ze contact op moet nemen met de deurwaarder en/of leverancier om na te gaan of er uitstel mogelijk is. En of er een betalingsregeling kan worden afgesproken, die je zus ook kan nakomen.
Kijk eventueel samen met je zus of er familieleden en kennissen zijn die haar willen helpen met de betaling van de gehele achterstand (inclusief de extra kosten) of voor het nakomen van de betalingsregeling.
Als een betalingsregeling niet lukt of achterstanden niet betaald kunnen worden, laat je zus dan proberen om een andere leverancier te vinden. Let daarbij op dat leveranciers een (flink) borgbedrag van soms honderden euro’s kunnen vragen. Er zijn geen energiemaatschappijen die zonder dergelijke borgbedragen werken, behalve Robin Energie. Voorwaarde is dan wel dat je zus in budgetbeheer via de Kredietbank West-Brabant zit of gaat of in beschermingsbewind zit. Adviseer je zus om zich zo snel mogelijk (zodra duidelijk is dat de afsluiting niet te voorkomen is) op de reguliere wijze bij de nieuwe leverancier aan te melden via internet.

Benadruk bij je zus dat betaling van het maandelijkse voorschotbedrag noodzakelijk is. En dat een afgesproken betalingsregeling goed moet worden nagekomen. Ondersteuning bij dit hele proces is mogelijk en soms ook voorwaarde vanuit de Kredietbank West-Brabant. Deze ondersteuning wordt geboden door maatschappelijk werkers van Zorg voor elkaar Breda. Je zus kan zichzelf aanmelden, of de Kredietbank West-Brabant meldt hen aan als ze dit noodzakelijk vinden.

Ik maak mijn rekeningen niet meer open. Kan iemand me daarmee helpen?

Je zou een familielid of vriend kunnen vragen om je te helpen. Lukt dit niet, dan is het mogelijk dat een vrijwilliger je hierbij helpt. Ook zou je kunnen deelnemen aan de workshop ‘Opgeruimd staat netjes’. Je wordt dan geholpen bij het ordenen van je administratie. Voor deze workshop kun je je aanmelden via Grip op geld Breda. Je kunt ook binnenlopen op een inloopspreekuur van het maatschappelijk werk of bellen. Dan wordt samen met je bekeken welke acties kunnen worden ondernomen.

Omdat ik een huurachterstand heb, ben ik uit huis gezet. Mag dit?

In bepaalde omstandigheden kun je uit je huis worden gezet. Vaak heb je dan al meerdere maanden een huurachterstand. Een ontruiming wordt altijd ruim van te voren aangekondigd. Ook ontvang je vooraf meerdere herinneringen.

Heb je moeite met het betalen van je huur, ga dan tijdig op zoek naar hulp. Je kunt hiervoor naar het inloopspreekuur van het maatschappelijk werk gaan of bellen.

Mijn man slaat me en ik ben bang voor hem. Kan ik ergens naar toe waar ik veilig ben?

Als je partner je slaat, dan is dat niet goed. Als je bang bent dan is het goed om daarover te praten. Misschien is er iemand in je omgeving met wie je je zorgen kunt delen.
Je kunt ook binnenlopen op een inloopspreekuur van het maatschappelijk werk bij jou in de buurt. Of bellen.
Is je veiligheid nu op dit moment in het gedrang? Dan kun je contact opnemen met de politie of Veilig Thuis. Veilig Thuis kijkt samen met jou wat je in jouw situatie kunt doen. 

Ik wil stoppen als sekswerker. Maar ik ben bang dat ik financieel in de problemen kom. Wat kan ik doen?

Binnen RUPS worden sekswerkers begeleid bij vragen rondom hun werk. Als je wil stoppen met het sekswerk, kan een begeleidster van RUPS samen met jou de financiële gevolgen in kaart brengen. Misschien kun je een uitkering aanvragen, een regeling of een voorziening. Onderzoeken wat voor kwaliteiten je hebt. En hoe je je dagen anders gaat invullen.

 

Ik ben vorig jaar hertrouwd. Onze kinderen kunnen niet met elkaar overweg. Hoe moeten we dit aanpakken?

Een nieuwe gezinssamenstelling brengt veel veranderingen met zich mee. Het is voor iedereen van belang dat er voldoende ruimte is om aan de nieuwe situatie en aan elkaar te wennen. Neem daar de tijd voor.

 

We willen graag goed uit elkaar gaan en heldere afspraken maken. We zitten redelijk op een lijn. Maar we willen zeker weten of we niets vergeten, met het oog op de kinderen.

Fijn dat jullie het samen kunnen bespreken. Voor kinderen is het erg belangrijk om te voelen dat jullie alles voor hen zo goed mogelijk willen regelen.
Wil je graag controleren of je overal aan hebt gedacht? Dan kun je je opgeven voor de voorlichtingsbijeenkomsten die twee keer per jaar worden gegeven. Deelname kost je niets.
Je kunt ook een afspraak maken met een maatschappelijk werker van ‘Ouderschap na scheiding’. Zij kan met je kijken of er nog aanvullingen zijn op wat je geregeld hebt.

We hebben ruzie met onze buren. Ik ben bang dat het uit de hand gaat lopen. Kan iemand ons helpen?

Ruzie met je buren is nooit prettig. Want je komt elkaar te vaak tegen. Het geeft onrust zeker als je je niet meer veilig voelt in je eigen huis.
Misschien kun je, op een rustig moment, met je buren bespreken wat je dwars zit. Dit kan soms al veel irritatie wegnemen.
Lukt dit niet (meer)? Dan kun je contact opnemen met je woningcorporatie of met de wijkagent. 
Buurtbemiddelaars kunnen je ook helpen om er samen met je buren uit te komen.

Adresgegevens

Willemstraat 20
4811 AL Breda
Postbus 1089
4801 BB Breda

Social media




Acute
hulp